Türkiye-Tacikistan Ekonomik İlişkileri Güçleniyor

MÜSİAD Anadolu Diplomasisi Programı Malatya’da Gerçekleştirildi

Malatya’da düzenlenen MÜSİAD Anadolu Diplomasisi Programı’na katılan Tacikistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Sodiq İmomi ve MÜSİAD Malatya Şube Başkanı Yunus Akçin, Türkiye ile Tacikistan arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlenerek devam ettiğini vurguladı. MÜSİAD Genel Merkez Diplomatik İlişkiler Komisyonu üyeleri de programda yer aldı.

MÜSİAD Malatya Şube Başkanı Yunus Akçin, programda yaptığı konuşmada, Tacikistan ile Türkiye arasındaki buluşmanın sadece diplomatik bir nezaket ziyareti olmadığını belirterek, aynı zamanda ticaret, yatırım ve ortak kalkınma iradesinin bir göstergesi olduğunu dile getirdi. Akçin, Türkiye’nin Tacikistan’ın ihracatında %14 pay ile üçüncü, ithalatında ise %5,8 pay ile dördüncü sırada yer aldığını ve bu durumun karşılıklı ticaret potansiyelini artırma yolunda umut verici olduğunu ifade etti.

Akçin ayrıca, Tacikistan’ın zengin yer altı kaynakları, hidroelektrik kapasitesi ve genç nüfusu ile önemli bir yatırım destinasyonu olduğunu vurgulayarak, ülkenin pamuk, alüminyum, altın ve çinko gibi ürünlerde güçlü üretim ve ihracat kapasitesine sahip olduğunu ve serbest ekonomik bölgelerde Türk yatırımcılar için cazip fırsatlar bulunduğunu belirtti.

MÜSİAD Malatya Şube Başkanı Akçin, şubenin 165 üye ile faaliyet gösterdiğinin altını çizerek, üyelerin faaliyet alanlarının geniş bir yelpazede olduğunu ve şehrin ekonomik hacminin yaklaşık %30’unu oluşturduğunu açıkladı. Akçin, “Malatya iş dünyasının üretim ve ihracat gücünü Tacikistan gibi dost ve stratejik ülkelerle buluşturmak bizler için özel bir öneme sahiptir” dedi.

Tacikistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Sodiq İmomi ise programda yaptığı konuşmada, Tacikistan ile Türkiye arasındaki kardeşlik bağlarının derin ve tarihi olduğunu belirterek, hükümetlerinin ilişkileri geliştirme ve yatırımcılara destek sağlama noktasında çaba gösterdiklerini aktardı. İmomi, Malatya’daki sanayi potansiyeli ve üretim kapasitesinden etkilendiklerini ve Tacikistan Büyükelçiliği olarak iş dünyalarının yanlarında olduklarını vurguladı.

– MALATYA

Related Posts

Lavanta Üretimi ile Ekonomiye Katkı

İsmail ve Emine Daşgın çifti, Aloğlu köyünde başladıkları lavanta üretiminden gelir elde ediyor.

PAÜ ve Yeşilyuva Kooperatifi’nden İş Birliği Protokolü

Pamukkale Üniversitesi, staj ve burs desteği ile öğrencilere istihdam fırsatları sunacak.

‘Gençlik Seferberliği’ 3 ödüle değer görüldü

İngiltere merkezli The Green Organization tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen ve dünyada kurumsal sosyal sorumluluk projelerinin değerlendirildiği en prestijli platformlardan olan International CSR Excellence Awards’ta (Uluslararası Kurumsal Sosyal Sorumluluk Mükemmeliyet Ödülleri) 2025 yılı kazananları açıklandı.

Bakan Şimşek, sanayi üretim endeksi verilerini değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, imalat sanayisinde genele yayılan iyileşme görüldüğünü belirterek, “İkinci çeyrekte sanayide güçlü bir yıllık büyüme bekliyoruz.” ifadesini kullandı.

TCMB açıkladı: Petroldeki yükseliş enflasyon tahminini yükseltiyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) blog sayfasında ham petrol fiyatlarında gerçekleşebilecek artışların Türkiye ekonomisi özelinde enflasyon ve cari denge üzerindeki tahmini etkileri açıkladı.

Konya OSB’deki genişlemeyle 15 bin yeni istihdam hedefleniyor

Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde (KOS) süren genişletme çalışmalarıyla 15 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir