Rekabet Kurumu’ndan iki firmaya rekor ceza!

Yapı Kimyasalları Pazarında Rekabet Kurumu’ndan Rekor Cezalar

Rekabet Kurumu, Türkiye’de yapı kimyasalları pazarında faaliyet gösteren bazı şirket ve birlikler hakkındaki soruşturmasını tamamladı. Yapılan incelemede, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesinin ihlal edilip edilmediği araştırıldı ve sonuç olarak, iki şirkete toplamda 42,7 milyon TL idari para cezası kesildi.

İki Şirkete Rekor Cezalar

Rekabet Kurulu’nun 22 Mayıs 2025 tarihli toplantısında alınan karara göre:

Mapei Yapı Kimyasalları İnşaat San. ve Tic. AŞ, satıcıların satış fiyatını belirlediği ve bölge/müşteri kısıtlaması yaptığı için 31.332.351,95 TL,

Chryso-Kat Katkı Malzemeleri San. ve Tic. AŞ ise satış fiyatlarını belirleme, bölge/müşteri kısıtlaması ve alıcılara rekabet etmemeleri yönünde baskı yapması nedeniyle 11.418.569,29 TL ceza aldı.

Diğer Şirketler Hakkındaki Karar

İncelemeler sonucunda, rekabet ihlali bulgusuna rastlanmayan diğer firmalar ise Akkim Kimya, BASF Türk, Egecrete, Ekan Kimya, Fosroc, İksa Beton, Kalekim Lyksor, Kordsa Teknik Tekstil, Polisan Yapıkim, Polipropilen Elyaf ve Yapıchem olarak belirlendi. Bu şirketlere herhangi bir idari para cezası uygulanmadı.

Ayrıca, Beton ve Harç Kimyasal Katkı Maddeleri Üreticileri Derneği (KÜB) ve Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu (YÜF) için de herhangi bir ihlal bulgusuna rastlanmadı.

Veri Paylaşımı İçin Bireysel Muafiyet

KÜB’ün yürüttüğü veri paylaşım uygulamasıyla ilgili alınan karara göre, toplanan istatistiklerin KÜB üyeleri, YÜF ve Avrupa’daki ilgili federasyonlarla paylaşılmasına izin verildi.

Ancak, 4054 sayılı Kanun’un 8. maddesi kapsamında menfi tespit belgesi verilmeyeceği ancak, dijital ortamda bağımsız bir teşebbüs aracılığıyla ve en az beş üyenin katılımı şartıyla veri paylaşımı uygulamasına 4054 sayılı Kanun’un 5. maddesi kapsamında bireysel muafiyet tanındı.

Related Posts

Pasifik’in sularında batan gerçek hazine

Pasifik Okyanusu’nda Alaska açıklarında “Morning Midas” adlı feribotun batması sonucu oluşan zarar birkaç yüz milyon avroyu buluyor. Gemi 3.159 yepyeni vagon taşıyordu ve Çin’den yola çıkıp son varış noktası Meksika’ydı. Şu ana kadar bilinmeyen …

Milyonlarca araç bir anda hurdaya çıkacak! AB’nin ELV yasası Türkiye’yi vuracak

Avrupa Birliği’nin 2026 yılında yürürlüğe koymayı planladığı yeni “Hurda Araçlar” düzenlemesi (End-of-Life Vehicles – ELV), Türkiye’nin otomotiv sektörünü kökten değiştirebilir. Sadece üreticiler ve ihracatçılar değil; yollardaki milyonlarca araç sahibi de bu dönüşümden doğrudan etkilenecek.

En düşük emekli maaşı için kulislerde konuşulan en güçlü rakam

Haziran ayı enflasyonunun açıklanmasına sadece iki gün kaldı. Aylardır merakla beklenen 6 aylık enflasyon zammı konusu nihayet netlik kazanacak. Bununla birlikte, en düşük emekli maaşına yapılacak bir düzenlemenin gündemde olup olmadığı da emekliler ve kamuoyu tarafından sıkça tartışılan bir diğer konu. Peki, en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? İşte kulislerde konuşulan en güçlü rakamlar…

Erkek işi değil mühendislik işi

Madencilik hâlâ çoğu zaman erkek mesleği olarak görülüyor. Sert koşullar, ağır makineler ve yerin metrelerce altındaki zorlu ortam… Ancak bu algıyı bozan bir örnek var, Siirt’teki Eti Bakır Maden Tesisi. Burada görev yapan kadın mühendisler, sadece maden değil, önyargıları da kazıyor. Ortak mesajları net, “Bu iş erkek işi değil, mühendislik işi.”

Yoksa Çin’in BYD’si sıkıntıda mı?

Yıllardır Çin’in en büyük otomobil üreticisinin büyümesi neredeyse durdurulamazdı. BYD, 2024’te 4,27 milyondan fazla araç satarak, önemli yıllık büyümeyle dünyanın altıncı büyük otomobil üreticisi oldu. Ancak 2025’e kadar 5,5 milyon araçlık iddialı …

Kamu harcamalarına yapay zekâ denetimi: Şimşek, “Şeffaflığı artırıyor, mali disiplini güçlendiriyoruz” dedi

Kamu harcamalarına yapay zekâ denetimi: Şimşek, “Şeffaflığı artırıyor, mali disiplini güçlendiriyoruz” dedi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir