Plastiğin doğada parçalanması ne kadar sürüyor? İşte korkunç cevap!

Dünya Plastik Kirliliğiyle Nasıl Başa Çıkabilir?

Pasifik Okyanusu’nda, ABD ile Japonya arasında, akıntıların bir araya geldiği noktalarda dev plastik adaları bulunuyor. Ancak, denizlerimiz değil, su kaynaklarımız ve tarım topraklarımız da mikroplastiklerle dolu durumda. Bu mikroplastikler artık insan bedenine de ulaşıyor.

Ahşap veya kağıt gibi doğal malzemelerden farklı olarak, plastik sentetik bir yapıya sahiptir, bu nedenle çözülmesi zordur. Yıllar süren geri dönüşüm çabalarına rağmen, küresel olarak sadece %9’u geri dönüştürülebilirken, geri kalan %90 çevreye zarar verecek şekilde doğada kalıyor.

Eğer insanlık bugün plastik kullanımına son verirse, dünyanın plastikten temizlenmesi ne kadar süre alacak? İşte, çevreye attığımız çöplerin doğada ne kadar kalacağı:

  • Plastik poşetler – 20 yıl
  • Plastik kaplı kahve kupaları – 30 yıl
  • Plastik pipetler – 200 yıl
  • Soda kutusu halkaları – 400 yıl
  • Plastik şişeler – 450 yıl
  • Diş fırçaları ve tek kullanımlık bezler – 500 yıl
  • Strafor – 500 yıl
  • Olta ipi – 600 yıl

Ancak, plastik parçalanması da çözüm değil. Plastik, mikroplastiklere dönüşerek çevremizde kalıcı hale geliyor ve hatta besin zincirimizde yer alıyor. Artık bilim insanları, insan beyninde bile mikroplastik bulabiliyor.

Bu sentetik kimyasal mikropartiküller, insanların hormonlarını bozuyor, erken yaşlanmaya ve ciddi hastalıklara neden oluyor. Dolayısıyla, her kullandığımız plastik malzeme aslında kendi sağlığımızı tehlikeye atıyor.

Related Posts

Bilim dünyasında çığır açan keşif

Güney Koreli bilim insanları, aşırı sıcaklıklarda bile gücünü koruyabilen yüksek entropili bir metal geliştirmeyi başardı.

Acer, RTX 50 serisi GPU’lara sahip yeni Nitro bilgisayarlarını tanıttı

Acer, oyun odaklı Nitro serisine yeni dizüstü ve masaüstü modeller ekledi. Nitro AI dizüstü bilgisayarlar ve Nitro 20 masaüstü bilgisayar, NVIDIA GeForce RTX 5060 GPU’ları ile birlikte gelirken, bazı modellerde AMD Ryzen AI 300 serisi işlemciler de yer alıyor.

Almanya’da atık sudan temiz gemi yakıtı üreten tesis hizmete girdi

Almanya’daki Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü’nün (KIT) bir yan kuruluş olan ICODOS, Mannheim Şehri Atık Su Dairesi ile birlikte atık suyu gemiler için karbon nötr yakıta dönüştüren deneme tesisini hizmete aldı. Projenin başarılı olması halinde …

Hubble Uzay Teleskobu 35 yaşında! NASA’dan 4 büyüleyici fotoğraf

NASA, Hubble Uzay Teleskobu’nun 35. yılı anısına Mars’tan uzak galaksilere kadar uzanan dört çarpıcı uzay fotoğrafını yayımladı. Uzay meraklıları için bu kareler adeta görsel bir şölen sunuyor.

BYD, Avrupa pazarında yükselişe geçti!

Çin merkezli elektrikli araç üreticisi BYD, Avrupa operasyonlarını baştan sona yeniden yapılandırmıştı. Şirket geçmişte yapılan stratejik hatalardan ders çıkararak, satış ağını genişletti ve yönetim kadrosunu güçlendirdi. BYD, Avrupa pazarında …

Chen, Kanton Fuarı’nda Yatırım Yapıyor: Akıllı Çeviri Cihazı ile Ticaretini Geliştiriyor

GUANGZHOU, 22 Nisan (Xinhua) — Çin’in güneyindeki Guangdong eyaletinin merkezi Guangzhou’da devam eden, Kanton Fuarı olarak da bilinen 137. Çin İthalat ve İhracat Fuarı’nda Türk iş insanı Cemil Cihan, arkadaşına hediye olarak çift ekranlı iFlytek …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir