Ozan Bingöl yazdı: Çiftçiyi zirai don değil, devlet vurdu: 1,2 trilyon liralık alacak!



Çiftçilerimiz Zirai Don Felaketinden Zarar Görüyor

Son birkaç gündür tarihin en büyük zirai don olayları nedeniyle çiftçilerimiz ciddi ürün ve mali kayıplar yaşamaktadır. Yıllardır hak ettiği desteği alamayan çiftçilerimizin, toprağına daha fazla sahip çıkılmalı ve desteklenmelidir. Çiftçilerimizin geçmişten kalan desteklerinin bu zor günlerde ödenmesi, gıda enflasyonu ve dışa bağımlılık sorunlarının çözümünde önemlidir.

Türkiye’nin Tarım Alanları Daralıyor

Türkiye’nin nüfusu her yıl artarken ekilen tarım alanları azalmaktadır. Bu durum, tarımsal üretimde dışa bağımlılığı artırmakta ve yanlış tarım politikalarının zararlarını ortaya koymaktadır. Kişi başına düşen tarım alanı hızla azalmış ve tarım alanları %8,3 küçülmüştür.

Tarım Desteği Yetersiz

Tarım Kanunu’na göre tarıma ayrılacak destek miktarı, milli gelirin %1’inden az olamamaktadır. Ancak yıllardır bu destekler hedeflenen düzeyin çok altında kalmaktadır. Çiftçilerin bu durumdan kaynaklı devlete olan alacağı 3.5 trilyon lirayı aşmaktadır.

Faizler Tarıma Değil, Finans Sektörüne Gidiyor

Gıda enflasyonunun yüksek olduğu bir ortamda tarım yeterince desteklenmezken, faiz harcamaları önemli bir bütçe kalemi olmaya devam etmektedir. Örneğin, 2024 yılında yapılan faiz ödemeleri tarımsal desteklerin neredeyse 14 katıdır. Bu durum çiftçilerin üretmesini ve toprağına sahip çıkmasını zorlaştırmaktadır.


Related Posts

EPDK doğal gazda temmuz tarifesini açıkladı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), doğal gaz toptan satış fiyatlarında bütçe hedefleri doğrultusunda değişikliğe gidildiğini bildirdi.

Pasifik’in sularında batan gerçek hazine

Pasifik Okyanusu’nda Alaska açıklarında “Morning Midas” adlı feribotun batması sonucu oluşan zarar birkaç yüz milyon avroyu buluyor. Gemi 3.159 yepyeni vagon taşıyordu ve Çin’den yola çıkıp son varış noktası Meksika’ydı. Şu ana kadar bilinmeyen …

Rekabet Kurumu’ndan iki firmaya rekor ceza!

Rekabet Kurumu, Türkiye’de yapı kimyasalları pazarında faaliyet gösteren bazı şirket ve birliklere yönelik yürüttüğü soruşturmayı tamamladı. 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesinin ihlal edilip edilmediğinin araştırıldığı …

Milyonlarca araç bir anda hurdaya çıkacak! AB’nin ELV yasası Türkiye’yi vuracak

Avrupa Birliği’nin 2026 yılında yürürlüğe koymayı planladığı yeni “Hurda Araçlar” düzenlemesi (End-of-Life Vehicles – ELV), Türkiye’nin otomotiv sektörünü kökten değiştirebilir. Sadece üreticiler ve ihracatçılar değil; yollardaki milyonlarca araç sahibi de bu dönüşümden doğrudan etkilenecek.

En düşük emekli maaşı için kulislerde konuşulan en güçlü rakam

Haziran ayı enflasyonunun açıklanmasına sadece iki gün kaldı. Aylardır merakla beklenen 6 aylık enflasyon zammı konusu nihayet netlik kazanacak. Bununla birlikte, en düşük emekli maaşına yapılacak bir düzenlemenin gündemde olup olmadığı da emekliler ve kamuoyu tarafından sıkça tartışılan bir diğer konu. Peki, en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? İşte kulislerde konuşulan en güçlü rakamlar…

Erkek işi değil mühendislik işi

Madencilik hâlâ çoğu zaman erkek mesleği olarak görülüyor. Sert koşullar, ağır makineler ve yerin metrelerce altındaki zorlu ortam… Ancak bu algıyı bozan bir örnek var, Siirt’teki Eti Bakır Maden Tesisi. Burada görev yapan kadın mühendisler, sadece maden değil, önyargıları da kazıyor. Ortak mesajları net, “Bu iş erkek işi değil, mühendislik işi.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir