Merkez’den TL adımları: KKM hesaplarında faiz düşürüldü

Merkez Bankası TL’ye Geçişi Destekleyen Yeni Makroihtiyati Önlemler Aldı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), jeopolitik risklerin arttığı bir dönemde TL’yi güçlendirmeye yönelik adımlarını sürdürüyor. Geçen hafta Para Politikaları Kurulu (PPK) toplantısının ardından Merkez Bankası, cuma gece yarısı parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmek ve Türk Lirası’na geçişi teşvik etmek amacıyla çeşitli önlemler aldı.

Bu yeni önlemler arasında şunlar yer alıyor:

  • Gerçek kişi TL mevduat payı yüzde 60’ın altındaki bankalar için hedef oranlar artırıldı. Yüzde 60 ile yüzde 65 arasındaki bankalara aylık 0,4 puan artış hedefi getirildi.
  • Kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranı yüzde 33’ten yüzde 40’a yükseltildi.
  • KKM hesapları için belirlenen asgari faiz oranı politika faizinin yüzde 50’sinden yüzde 40’ına indirildi.
  • KKM’den TL’ye geçiş hedefi kaldırıldı. KKM’nin yenilenmesi ve TL’ye geçişine ilişkin toplam hedef korundu.
  • 1 aydan uzun vadelerde değişken faizli TL mevduat hesabı açılabilmesine imkân sağlandı. Ayrıca, TÜFE, ÜFE ve TLREF’e endeksli mevduat için zorunlu karşılık oranı tüm vadelerde yüzde 10 olarak belirlendi.
  • Yabancı para mevduat için TL cinsinden tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık oranı yüzde 4’ten yüzde 2,5’e indirildi.

Uzmanlara göre, Merkez Bankası’nın attığı adımların amacı, döviz talebini sınırlamak, para piyasası fonlarına olan ilgiyi azaltmak ve TL mevduatına olan ilgiyi artırmaktır. Bu kapsamda, gerçek kişilerin TL mevduat oranlarına odaklanılmakta ve Kur Korumalı Mevduat’ın sistemden çıkarılması için yeni adımlar atılmaktadır.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, KKM hesap bakiyesi 517,5 milyar TL’ye düştü. Bu düşüşü hızlandırmak amacıyla yeni makroihtiyati önlemler alınmaktadır.

Bir diğer dikkat çeken uygulama ise, değişken faizli mevduat ürünlerine sağlanan zorunlu karşılık avantajıdır. Bu ürünler artık en az 1 ay vadeyle açılabilecek ve TÜFE, ÜFE ve TLREF’e endeksli olarak sunulabilecektir. Bu önlemlerle, bankaların değişken faizli ürünleri daha cazip hale getirmesi amaçlanmaktadır.

DÖVİZDEN TL’YE GEÇİŞ

Uzmanlara göre, Merkez Bankası’nın hedefi para piyasası fonlarından TL mevduata geçişi desteklemek ve döviz talebine karşı TL’yi güçlü kılmaktır. Döviz mevduatlarına yönelik zorunlu karşılık oranlarında yapılan indirim ise “normalleşme adımı” olarak nitelendirilmektedir.

Merkez Bankası’nın verilerine göre, yıl başından bu yana yerli döviz mevduatlarında 14,5 milyar doların üzerinde bir artış yaşanmıştır. Döviz talebindeki artış, siyasi gelişmelerin etkisiyle ivme kazanmıştır. Merkez Bankası ise döviz kurlarındaki dalgalanmaya müdahale etmek amacıyla yüklü döviz satışı gerçekleştirmiştir.

Related Posts

İstanbul’da yaşamanın bedeli 4 asgari ücreti aştı

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından açıklanan haziran ayına ait ‘İstanbul’da Yaşam Maliyeti’ araştırmasına göre, kentte yaşamanın maliyeti geçen yılın aynı ayına göre yüzde 47,13 arttı. İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 93.465 lira olarak hesaplandı.

Yeni bedelli askerlik ücreti ne kadar olacak?

Yeni bedelli askerlik ücreti ne kadar olacak?

Altın fiyatlarında son durum: Gram ne kadar oldu?

Altın fiyatlarında son durum: Gram ne kadar oldu?

EPDK doğal gazda temmuz tarifesini açıkladı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), doğal gaz toptan satış fiyatlarında bütçe hedefleri doğrultusunda değişikliğe gidildiğini bildirdi.

Pasifik’in sularında batan gerçek hazine

Pasifik Okyanusu’nda Alaska açıklarında “Morning Midas” adlı feribotun batması sonucu oluşan zarar birkaç yüz milyon avroyu buluyor. Gemi 3.159 yepyeni vagon taşıyordu ve Çin’den yola çıkıp son varış noktası Meksika’ydı. Şu ana kadar bilinmeyen …

Rekabet Kurumu’ndan iki firmaya rekor ceza!

Rekabet Kurumu, Türkiye’de yapı kimyasalları pazarında faaliyet gösteren bazı şirket ve birliklere yönelik yürüttüğü soruşturmayı tamamladı. 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesinin ihlal edilip edilmediğinin araştırıldığı …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir