Manisa’da asma yaprağı üzüm üreticisine ek gelir sağlıyor

Alaşehir’de Yaprak Üretimi ve Ticareti

Alaşehir’in çeşitli bölgelerinde sabah erken saatlerde yola çıkan üreticiler, Sultaniye üzümü asma yapraklarını topluyor. Üreticiler, asmalardan topladıkları taze yaprakları “yaprakbank” adını verdikleri alım merkezlerine getiriyor. Burada kilogramı yaklaşık 70 liradan alınan yapraklar, taze ya da salamura olarak pazarlanıyor.

Alaşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Seyhan, coğrafi işaretli Alaşehir asma yaprağının damarsız yapısı, ipeksi dokusu ve eşsiz lezzetiyle hem iç hem de dış piyasada büyük ilgi gördüğünü belirtiyor.

Alaşehir ekonomisine önemli katkı sağlayan asma yaprağı hakkında konuşan Seyhan, üreticiler için üzüm hasadından önce önemli bir gelir kaynağı olduğunu vurguluyor.

Üretici Ayşe Akgedik ise yaptığı açıklamada, asma yaprağına olan talebin hem yurt içinde hem de yurt dışında arttığını belirterek, “Üzüm kilosu 90-100 lira arasında satılırken, yaprak kilosu 70 lira ve neredeyse hiç maliyeti yok. Bu nedenle yaprak satışı daha kazançlı. Sabah erken saatlerde kalkıp yaprakları topluyoruz, yaprakbanka götürüp parasını alıyoruz ve eve dönüyoruz. Günlük ihtiyaçlarımızı bu şekilde karşılayabiliyoruz.” diyor.

Diğer bir üretici Yasin Ertürk ve Hatice Akkoç ise temmuzun sonuna kadar devam eden yaprak toplama sürecinin kendileri için ek gelir sağladığını dile getiriyor.

Related Posts

Esnaf, Anneler Günü’nde 80-100 milyar lira ciro bekliyor

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın Anneler Günü’nde 80 ila 100 milyar liralık ciro yapmasını beklediklerini bildirdi.

Türk-İş Genel Başkanı Atalay’dan hükümete hodri meydan: ‘Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz?’

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ilişkin sert ifadelerle hükümete yüklendi. Atalay, “Şu anda 14-15 fabrika olmasaydı şekeri üç misli, beş misli fiyata yiyecektik. Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz? Yapamazsınız!” diyerek uyarıda bulundu.

Bakan Kacır: 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini sağlayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Attığımız çok boyutlu adımlarla 2030 yılına dek elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların ülkemizdeki pazar payını yüzde 35’in üzerine, bu araçlarda yerlilik oranımızı yüzde 75’e ve üretim kapasitemizi 1 milyona çıkaracağız. Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla, ülkemizi bölgesel batarya üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz. 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini de inşallah sağlayacağız” dedi.

Pakistan ezberleri bozar. Hindistan savaşı kaybeder. Babür’ün dönüşünü izleriz. Bin yıllık tarih bugüne gelir, Güney Asya’da harita değişir. Belki de zamanı gelmiştir!

Hindistan’ın önceki gece Pakistan topraklarına füze ve savaş uçakları ile saldırı başlatması, Güney Asya’yı bir anda hareketlendirdi. Haftalardır devam eden gerilim ve savaş açıklamaları, Hindistan’ın Pakistan’a 24 hava ve füze saldırısı il e gerçeğe döndü. Yıllardır Ortadoğu’da devam eden savaşlar Güney Asya’ya mı taşınıyor du? İki ülke topyekûn savaşa girerse bölge ülkeleri ne yapacaktı? Çin’in, Rusya’nın tavrı ne olacaktı? Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, İran ve Afganistan ne yapacaktı? Bangladeş

Her şey bitti sıra onlara geldi: Düğün salonları, kuaför ve restoranlar dikkat! Borçlu çıkabilirsiniz

Türkiye’de düğün salonları, kuaförler, mağazalar, restoranlar ve benzeri halka açık işletmelerde müzik yayını yapılması durumunda telif hakkı ödenmesi zorunluluğu getirildi. Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Başkanı Recep Ergül …

İtalyan üretiminde sınırlı artış

İtalya Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün açıkladığı mart 2025 verilerine göre, ülkenin sanayi üretimi şubat ayındaki yüzde 0,9’luk düşüşten sonra yalnızca yüzde 0,1 oranında artış gösterdi. Bu sonuç, piyasalarda beklenen yüzde 0,5’lik yükselişin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir