KKKA vaka sayısı artıyor: Keneye dikkat

Yaz aylarının gelmesiyle Türkiye’de kene vakalarında artış yaşanmaktadır. Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, Kırım-Kongo kanamalı ateşi (KKKA) hastalığına karşı önemli uyarılarda bulunmaktadır.

Ertuğrul, keneler aracılığıyla bulaşan hastalıklar arasında en tehlikeli olanın KKKA olduğunu vurgulayarak, “Keneler bu virüsü hayvanlardan ya da başka konakçılardan alıp insanlara bulaştırabilir. Virüs, kan veya vücut sıvısıyla temas yoluyla da geçebilir. Hastalık bazı durumlarda belirti vermezken, ciddi vakalarda organ yetmezliği ve ölümle sonuçlanabilir” demektedir.

HANGİ BÖLGELERDE RİSK VAR?

KKKA’nın özellikle İç Anadolu ve Orta Karadeniz bölgelerinde sık görüldüğünü belirten Ertuğrul, “Sivas, Tokat, Çorum gibi iller başta olmak üzere hayvancılıkla uğraşılan bölgeler daha risklidir” şeklinde konuşmuştur. Ayrıca kuşların keneleri farklı yerlere taşıyabileceğini belirterek, bu nedenle doğal alanlarda dikkatli olunması gerektiğini eklemiştir. Kene kaynaklı virüs vücuda girdikten sonra ilk belirtiler grip benzeri semptomlarla kendini gösterir: Halsizlik, baş ağrısı, ishal ve karın ağrısı. Ertuğrul, “Bu belirtiler fark edilmeden geçebilir ancak ilerleyen evrelerde sarılık, kanama ve şok durumu ortaya çıkabilir” uyarısında bulunmaktadır, şüpheli durumlarda mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

NE YAPILMALI?

Kene ısırması durumunda yapılması gerekenler hakkında da Ertuğrul, “Keneyi çıkarmaya çalışırken başını deriye gömerek kan emer. Keneyi çıplak elle çıkarmaya çalışmak veya halk arasında yaygın olan yöntemlerle çıkarmaya çalışmak (zeytinyağı sürmek, ısıtmak) çok risklidir. Kenenin tükürük bezlerinde yüksek miktarda virüs bulunabilir. Uzman kişilerce çıkarılmadığı takdirde virüs doğrudan kana karışabilir. Bu nedenle mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” şeklinde konuşmuştur.

KORUNMA YOLLARI

Kene riskinden korunma yöntemleri hakkında tavsiyelerde bulunan Ertuğrul, doğa yürüyüşleri veya kırsal alanlarda zaman geçirilecekse vücudu tamamen kaplayan uzun giysilerin tercih edilmesi gerektiğini, pantolon paçalarını çorap içine sokmanın kenelerin cilde temasını engelleyebileceğini belirtmiştir.

SİVAS’TA YAŞAMINI KAYBEDENLERİN SAYISI 8 OLDU

Sivas’ın Gölova ilçesinde KKKA hastalığı şüphesiyle tedavi gören Köpük Meral (67) hayatını kaybetti. Karayakup köyünde yaşayan 7 çocuk annesi Meral’e yaklaşık bir ay önce kene bulaştığı belirtilmektedir. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi gören Meral, tüm çabalara rağmen kurtulamamıştır. Meral’le birlikte keneden yaşamını yitirenlerin sayısı 8’e yükselmiştir.

Related Posts

Çocuğunuzun duruşuna dikkat ettiniz mi? Kalıcı hasara yol açabilir

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gökhan Özkoçak, skolyozun yalnızca estetik değil, sağlık açısından da ciddi riskler taşıdığını vurguladı. Özkoçak, erken teşhisin cerrahiye gerek kalmadan tedavi şansı sunduğunu belirtti.

Uyurken ortaya çıkan 2 belirti löseminin ilk sinyali olabilir!

Uykuda yaşanan bazı belirtiler, yalnızca bir yorgunluk ya da geçici rahatsızlık olarak görülse de, bazen ciddi hastalıkların ilk uyarısı olabilir. Uzmanlara göre özellikle yoğun gece terlemesi ve gece ortaya çıkan kemik ağrıları, löseminin erken evredeki sessiz sinyalleri arasında yer alıyor.

Başarısızlık değil, gelişim için bir deneyim! Karne notları çocuğun değerini belirlemez

Karne dönemi, çocuklar için sadece akademik başarı değil, duygusal destek ve doğru iletişimle de şekillenen kritik bir süreç olduğunu dile getiren Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, karne döneminde çocukların hissettikleri ve özellikle ailelerin çocuklarıyla iletişiminde kaçınması gerekenler hakkında açıklamalarda bulundu.

HPV aşısı nedir? HPV aşısı kimlere yapılır? HPV aşısı ne zaman ücretsiz olacak?

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, HPV aşısının ücretsiz olarak uygulanmaya başlanacağını açıkladı. HPV aşısı nedir? HPV aşısı kimlere yapılır? HPV aşısı ne zaman ücretsiz olacak?

Günde 100 bin kere atarak hayat pompalıyor! Kalbini seven bu besinleri yesin

Modern yaşamın getirdiği yoğun stres, hareketsizlik ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları, damar ve kalp sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, dolaşım sistemi sağlığını destekleyecek 10 besin hakkında bilgi verdi.

Reflü, kalp ağrısını taklit edebiliyor! İnatçı öksürüğünüzün nedeni olabilir

Modern çağın stresli ve yoğun temposunda, sağlıksız beslenme ve yanlış yaşam alışkanlıklarının da etkisiyle reflü hastalığı hızla yaygınlaşıyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ebubekir Şenateş, reflü hakkında toplumda doğru sanılan 9 yanlış bilgiyi anlattı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir