Bakan Bolat: Suriye ile ekonomik, yatırım ve ticaret iş birliğimiz bundan sonra çok hızlı artacaktır

“`html

Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın Suriye Ziyareti Sonrası Değerlendirmeleri

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, iki günlük Suriye ziyaretinin ardından önemli açıklamalarda bulundu. Bu geziyi son derece faydalı ve verimli bir şekilde tamamladıklarını belirten Bakan Bolat, “Ekonomik, yatırım ve ticaret iş birliğimizin hızla ilerleyeceğini öngörüyoruz. Ekonomik entegrasyon için derhal yeni anlaşmaların imzalanması ve mevcutların güncellenmesi şart. Yatırımların teşvik edilmesi, korunması, çifte vergilendirme sorunlarının ortadan kaldırılması, bankacılık iş birliği, Türk bankalarının Suriye’de faaliyet göstermesi gibi unsurlar kritik önem taşıyor. Ayrıca, Ro-Ro seferlerinin başlatılması, gümrüklerdeki aksaklıkların giderilmesi ve iki ülke taşımacılık şirketleri arasında karşılıklı seferlerin düzenlenmesi konularında hızla ilerlemek istiyoruz.” dedi.

Bakan Bolat ve beraberindeki heyet, Suriye’nin başkenti Şam’da bir dizi görüşme gerçekleştirdi. Ziyaret sırasında Suriye Ekonomi ve Sanayi Bakanı Nidal eş-Şa’ar, Maliye Bakanı Muhammed Yusr Berniyye, Ulaştırma Bakanı Yarub Bedir ve Suriye Kara ve Deniz Limanları Genel İdaresi Müdürü Kuteybe Ahmed Bedevi ile bir araya geldi.

Türkiye’ye dönüşünden önce basın mensuplarına açıklama yapan Bolat, Suriye’nin uzun bir iç savaştan çıktığını hatırlatarak, “Halk, 8 Aralık 2024’te özgürlüklerine kavuştu. Suriye’de gerçekleşen devrimin sonucunda direnişçiler tarafından kurulan milli birlik hükümeti, geçiş sürecini yöneterek ülkenin istikrar kazanması ve ekonomisinin yeniden inşası adına çabalıyor.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Destek Politikasına Vurgu

Bakan Bolat, Türkiye’nin her zaman Suriye halkının özgürlük mücadelesinin yanında yer aldığını ifade ederken, “Ülkemiz, savaş sebebiyle büyük bir göç dalgasıyla karşı karşıya kaldı ve Suriyeli kardeşlerimizin sığındığı en büyük ülke olduk. Türkiye, bu süreçte ev sahipliği ve yardımlaşma görevini en iyi şekilde yerine getiriyor. Şimdi, Suriye’de daha büyük bir mücadele dönemi başlıyor. Devlet ve ekonomiyi yeniden inşa etme çabası içindeler.” dedi.

Bolat, Suriye’deki yeni yönetimin ihtiyaç duyduğu destek konularında Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin yardımcı olma gayretinde olduğunu vurguladı. “Suriye’nin istikrarı ve ekonomik gelişimi, Türkiye’nin istikrarı ile doğrudan bağlantılıdır. güçlü bir Türkiye, terör sorununu çözüme kavuşturmak ve göç problemini aşmak demektir.” şeklinde konuştu.

İlk Şam Ziyareti ve Gelecek Planları

Bakan Bolat, yaptığı görüşmelerin verimli geçtiğini belirterek, “Resmi ve özel sektör temsilcilerinden oluşan karma bir heyetle ilk defa Suriye’yi ziyaret ettik. Bu toplantılarda, sektör uzmanları beklentilerini dile getirdiler ve çatışma sonrası ilk adımları birlikte atmaktan mutluluk duyuyoruz.” şeklinde görüş bildirdi.

Genel değerlendirmelerini sürdüren Bolat, “Suriye’deki yetkililer, Türkiye’ye olan minnetlerini dile getirerek, ‘Türkiye, daima yanımızda durdu.’ ifadesini kullandılar. Ticaretin arttırılması ve ortak yatırımların hayata geçirilmesi noktasında Türkiye ile iş birliği arayışlarının sürdüğünü belirttiler.” dedi.

Geleceğe Dönük İş Birliği ve Anlaşmalar

Bolat, “Yeni dönemde, Suriye ile kapsamlı bir Ekonomik Ortaklık Anlaşması yapma niyetimizi paylaştık. İki ülke arasında gümrük vergilerinin azaltılması, ortak yatırımların teşvik edilmesi ve altyapının onarımı konularında iş birliği için oldukça hevesliyiz.” diyerek sözlerini tamamladı.

Genel olarak faydalı bir ziyaret gerçekleştirdiklerini belirten Bakan Bolat, “Ticari ve ekonomik ilişkilerimizde çok hızlı bir ilerleme kaydedeceğiz.” diyerek, önemli gelişmelere işaret etti.

“`

Related Posts

EPDK doğal gazda temmuz tarifesini açıkladı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), doğal gaz toptan satış fiyatlarında bütçe hedefleri doğrultusunda değişikliğe gidildiğini bildirdi.

Pasifik’in sularında batan gerçek hazine

Pasifik Okyanusu’nda Alaska açıklarında “Morning Midas” adlı feribotun batması sonucu oluşan zarar birkaç yüz milyon avroyu buluyor. Gemi 3.159 yepyeni vagon taşıyordu ve Çin’den yola çıkıp son varış noktası Meksika’ydı. Şu ana kadar bilinmeyen …

Rekabet Kurumu’ndan iki firmaya rekor ceza!

Rekabet Kurumu, Türkiye’de yapı kimyasalları pazarında faaliyet gösteren bazı şirket ve birliklere yönelik yürüttüğü soruşturmayı tamamladı. 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesinin ihlal edilip edilmediğinin araştırıldığı …

Milyonlarca araç bir anda hurdaya çıkacak! AB’nin ELV yasası Türkiye’yi vuracak

Avrupa Birliği’nin 2026 yılında yürürlüğe koymayı planladığı yeni “Hurda Araçlar” düzenlemesi (End-of-Life Vehicles – ELV), Türkiye’nin otomotiv sektörünü kökten değiştirebilir. Sadece üreticiler ve ihracatçılar değil; yollardaki milyonlarca araç sahibi de bu dönüşümden doğrudan etkilenecek.

En düşük emekli maaşı için kulislerde konuşulan en güçlü rakam

Haziran ayı enflasyonunun açıklanmasına sadece iki gün kaldı. Aylardır merakla beklenen 6 aylık enflasyon zammı konusu nihayet netlik kazanacak. Bununla birlikte, en düşük emekli maaşına yapılacak bir düzenlemenin gündemde olup olmadığı da emekliler ve kamuoyu tarafından sıkça tartışılan bir diğer konu. Peki, en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? İşte kulislerde konuşulan en güçlü rakamlar…

Erkek işi değil mühendislik işi

Madencilik hâlâ çoğu zaman erkek mesleği olarak görülüyor. Sert koşullar, ağır makineler ve yerin metrelerce altındaki zorlu ortam… Ancak bu algıyı bozan bir örnek var, Siirt’teki Eti Bakır Maden Tesisi. Burada görev yapan kadın mühendisler, sadece maden değil, önyargıları da kazıyor. Ortak mesajları net, “Bu iş erkek işi değil, mühendislik işi.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir