Diyarbakır İçkale Müze Kompleksi’ni 2025’in ilk 6 ayında 141 bin kişi ziyaret etti

Diyarbakır İçkale Müze Kompleksi, Ziyaretçi Sayısını Arttırmaya Devam Ediyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından işletilen Diyarbakır İçkale Müze Kompleksi, yılın ilk 6 ayında 141 bin ziyaretçi ağırladı. 2015 yılında kapılarını ziyaretçilere açan kompleks, 14 tescilli tarihi yapı ve yaklaşık 100 bin eseriyle bölgenin en önemli kültürel noktalarından biri haline geldi.

Diyarbakır’ın Kültürel Zenginliği Müzeye Yansıyor

Müze kompleksi her geçen yıl ziyaretçi sayısında belirgin bir artış yaşamaktadır. 2021 yılında 47 bin ziyaretçiyle başlayan yolculuk, 2022’de 68 bin, 2023’te 131 bin, 2024’te ise 194 bine ulaştı. Sadece 2025’in ilk 6 ayında 141 bin ziyaretçiye ev sahipliği yapan müze, yıl sonunda hedeflenen 300 bin ziyaretçi sayısının yüzde 55’ine ulaşmış durumda.

Türkiye’den olduğu kadar yurt dışından da ilgi gören müze, 2024 yılında Diyarbakır’a gelen her 100 kişiden 16’sı tarafından ziyaret edildi. Bu oran, şehrin kültürel turizm potansiyelini gözler önüne seriyor.

Zengin Koleksiyonla Öne Çıkan Müze

Müzede bulunan eserlerin toplam sayısı yaklaşık 100 bin olup, bunlardan 36 bin 600’ü koleksiyon eseri niteliğindedir. Şu an itibarıyla 1.615 eser ziyaretçilere teşhir salonlarında sunulmaktadır. Geri kalan eserler ise koruma altında muhafaza edilmektedir.

Kültür Yolu Festivali ile Tanıtımı Yapılacak

Ekim ayında düzenlenecek olan Kültür Yolu Festivali ile birlikte müze kompleksine olan ilginin daha da artması beklenmektedir. Festival süresince yerli ve yabancı ziyaretçilerin bölgeye yoğun ilgi göstermesi, Diyarbakır’ın kültür turizmine yönelik katkısını artıracaktır.

Hedefler Büyüyor

Gelecek yıllar için belirlenen hedefler arasında 5 yıl içinde toplam 500 bin, 10 yıl içinde ise 1 milyon ziyaretçi hedefi bulunmaktadır. Ayrıca, Diyarbakır’ın “müzeler kenti” olma hedefi doğrultusunda, planlanan Diyarbakır Cezaevi Anı Müzesi’nin yakın gelecekte ziyarete açılması planlanmaktadır.

Related Posts

14 Temmuz Pazartesi günü yarım gün mü? 14 Temmuz tatil mi, yarım gün mesai mi?

Türkiye’de 2025 resmi tatil takvimi, tatil planı yapanlar ve çalışanlar için büyük önem taşıyor. 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nün Salı gününe denk gelmesi, 14 Temmuz 2025 Pazartesi gününün tatil olup olmadığı ya da yarım gün mesai yapılıp yapılmayacağı sorularını gündeme getirdi. Resmi tatil takvimine göre, 15 Temmuz’un resmi tatil olması nedeniyle kamu ve özel sektör çalışanları, 14 Temmuz’un durumunu merak ediyor. Peki, 14 Temmuz 2025 Pazartesi günü tatil mi, yarım gün mü, yoksa tam gün mesai mi yapılacak?

YUNT’un “İmgenin Onuru” başlıklı podcast yayının ikinci konuğu Fatoş İrwen

YUNT’un “İmgenin Onuru” başlıklı podcast yayının ikinci konuğu Fatoş İrwen

LGS tercih dönemi başlıyor: Nelere dikkat edilmeli?

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavı sonuçlarının 11 Temmuz Cuma günü açıklanması bekleniyor. Tercih dönemi ise 14 Temmuz’da başlayacak ve 24 Temmuz’da sona erecek. Sadullah Oğuz da bu sürecin sadece bir okul tercihi değil, aynı zamanda bir yaşam tercihine dönüştüğünü söyleyerek “Tercih süreci öğrencilerimiz için sadece bir okul seçimi değil, hayatlarında verdikleri ilk önemli kararlardan biridir. Öğrenciler bu süreçte yalnızca bir okul değil, aynı zamanda bir yaşam ortamı seçiyor” dedi.

ALES ne zaman, saat kaçta başlıyor? 2025 ALES/2 sınav süresi ne kadar?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2025-ALES/2) 6 Temmuz Pazar günü yapılacak. Peki, ALES ne zaman, saat kaçta başlıyor? 2025 ALES/2 sınav süresi ne kadar?

Açık lise 3. dönem sınav yerleri açıklandı mı? AÖL sınav giriş belgesi nasıl alınır?

AÖL öğrencileri, açık lisenin 3. dönem sınav takvimine odaklandı. Açık Öğretim Lisesi (AÖL) 3. dönem sınav tarihleri yayımlanan takvimle duyuruldu. Peki, Açık lise 3. dönem sınav yerleri açıklandı mı? AÖL sınav giriş belgesi nasıl alınır?

ÖSYM YKS gözetmen ücreti ne zaman yatacak 2025? Üniversite sınavı YKS gözetmen (görevli) ücreti ne kadar, kaç TL, yatırıldı mı? YKS görevli parası ödeme tarihi son durum!

YKS görevli ücreti 2025 ne zaman yatar sorusu, söz konusu sınavda görev alan öğretmenlerin yoğunlaştığı konulardan oldu. ÖSYM tarafından Yükseköğretim Kurumları Sınavı 21 Haziran-22 Haziran 2025 tarihlerinde gerçekleşti. Toplam 592 bin 272 kişinin görev yaptığı YKS’nin TYT oturumunda 333 bin 836, AYT oturumunda 226 bin 138, YDT oturumunda ise 32 bin 298 görevli yer aldı. Sınav görevli ücretleri ödeme tarihi de, YKS’nin üzerinden bir hafta geçmesiyle gündeme geldi. ÖSYM YKS sınavlarda yer alan kişilerin hesaplarına, görevli parası belirlenen tarihlerde yatırılıyor. Peki, YKS görevli ücreti ne zaman yatacak? ÖSYM sınav görevli ücretleri kaç TL? İşte, ÖSYM YKS sınav görevli ücreti 2025 net- brüt tutarları ve ödeme tarihi bilgisi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir